Kedves Kollégák!

 

Mint tudomásuk van róla az egyetem Felsőoktatási Szakszervezete (FDSZ) elkészítette az új kollektív szerződés tervezetét. Egyetemünk vezetésével június 9-én kezdődtek a tárgyalások a modellváltásról és a kollektív szerződésről. Célunk az, hogy ezt a tervezetet, kiegészítve a fontosabb orvosi-egészségügyi szakszervezetek (Magyar Orvosok Szakszervezet, Integrált Egészségügyi Szakszervezet) módosításai igényeivel együtt nyújtsuk be az egyetemnek.

Az egyetem vezetésének is az a szándéka, hogy még augusztus elseje előtt megszülessen az új kollektív szerződés. Azonban az egyéni munkaszerződéseket még augusztus 1 előtt 30 nappal alá kell írniuk a munkavállalóknak. Az FDSZ, hogy a munkavállalóknak tett érdekvédelmi ígéretét megvalósítsa, háromszoros védelmi szűrőt vezet be:

  1. Az FDSZ elnöke az egyetemtől kikérte az összes munkaszerződés mintapéldányait (több, mint 25-öt), amit remélhetőleg még a héten megkapunk. Ezeket munkajogi szakjogásszal (ügyvéddel) fogjuk megvizsgáltatni, miszerint nem sértik-e a dolgozók érdekeit.
  2. Az egyéni munkaszerződések aláírása előtt biztosítjuk a teljes jogsegélyszolgálatot, valamint nem járulunk ahhoz, hogy a dolgozóknak csupán néhány napot biztosítsanak annak eldöntésére, hogy aláírják-e. Levelet írtunk a vezetésnek, hogy írásban is erősítsék meg azt, hogy milyen következménnyel járhat az, ha valaki nem írja alá a szerződést.
  3. Ha az új kollektív szerződés hatályba lép – időponttól függetlenül – az mindenképpen befolyásolja a már aláírt egyéni munkaszerződéseket is. Jogsérelem esetén ugyanis a kollektív szerződés a meghatározó!

 

Horváth Csaba

PTE FDSZ elnök

 

Pécs, 2021. június 13.