A FELSŐOKTATÁSI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE – PTE Intézményi szervezetének

NYILATKOZATA A MODELLVÁLTÁSRÓL

 

A PTE Szenátusa a 2021. január 29-i ülésén – 29-9 arányban – elfogadta egyetemünk modellváltását. Az FDSZ ezt következetesen elutasította. Az átalakítás folyamata hihetetlenül gyorsan ment végbe (2-3 hét alatt), az érdekegyeztetés formális volt, hiányzott a nyilvánosság, a dolgozók véleményét nem kérték ki. Nem tisztázott a működtető alapítvány, a kuratórium, valamint annak hatásköre. Mindezek következményeképp előre borítékolható – csakúgy, mint a már átalakított egyetemeknél -, hogy sérül az egyetemi autonómia. A munkavállalók számára legfájdalmasabb, hogy elvesztik közalkalmazotti státuszukat, az azzal járó előnyökkel.

Az FDSZ számára egyetlen út maradt: erősíteni az érdekvédelmi tevékenységet, szélesíteni és professzionálni a jogsegélyszolgálatot, harcolni azért, hogy a „szerzett jogokból” minél többet meg tudjunk őrizni.

Az átalakulással az eddigi kollektív szerződés is megszűnik, illetve új megkötésére lesz majd lehetőség. Ahhoz viszont, hogy teljes joggal képviselhessük az egyetem munkavállalóit és a szerzett jogokból minél többet átmenthessünk, teljes jogú szerződőként és aláíróként kell részt vennünk. Jelen pillanatban azonban még nem értük el az ehhez szükséges reprezentációs indexet. Ezért azzal a kéréssel fordulunk egyetemi dolgozóinkhoz, hogy ha tehetik, lépjenek be az FDSZ-be.

 

Az alábbi linkre kattintva olvasható, hogy milyen kedvezményeket és szolgáltatásokat nyújt az FDSZ PTE Intézményi Szervezete.

https://fdsz.pte.hu/hu/tartalom/tagsag