Válságos a közoktatás helyzete!

A közoktatás helyzete a rendszerváltozás óta egyáltalán nem javult, sőt rengeteget romlott, és az 1990 után megindult, majd felgyorsult folyamatok mára tarthatatlan állapotokat eredményeznek. A kormányzat utóbbi egy évtizedben hozott intézkedései: az államosítás, a központosítás, a minősítési rendszer, a pedagógus „életpályamodell” bevezetése a bérek teljes elértéktelenedésével és a pedagógus pálya presztízsének megsemmisítésével nem megoldották, hanem kiélezték és elmélyítették a problémákat. Mindezt tetézte az önálló oktatási minisztérium hiánya, az inkompetens oktatáspolitika, a folyamatos ötletelés, kapkodás és a kiszámítható, betartható hosszútávú stratégiák teljes hiánya. Mára odáig jutottunk, hogy a közoktatás legelemibb feltételei hiányoznak: tömeges a pedagógushiány, elöregszenek a tantestületek, amit csak súlyosbít a kormányzat pedagógus szakszervezetekkel szemben mutatott mérhetetlen cinizmusa. Az előző kormányzatok nagyon sokat mulasztottak, és a mostani részéről sem látszik valódi, értékelhető szándék a problémák megoldására, ami így az egész ágazat teljes elsorvadásához, hosszú agóniájához vezet.

Követeljük, hogy a kormány azonnal kezdje meg oktatáspolitikája radikális fordulatát, amelynek első lépése egy saját hatáskörben végrehajtott, tartósan versenyképes béreket eredményező béremelés, és a pedagógusok iskolai terhelésének észszerű újragondolása! Ha ezt mielőbb megteszik, akkor van esély a teljes összeomlás elkerülésére!

Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

Az FDSZ PTE Intézményi Szervezete elnöksége nyilatkozata:

Az FDSZ PTE Szervezete egyetért a pedagógusok követelésével és támogatja az ezt célzó mozgalmukat is. Ennek jeleként továbbra is fenntartja a Szolidaritási Alapot a szakszervezeti tagjainak.