A PTE SZMSZ-e szerint az egyetemünkön működő három reprezentatív szakszervezetnek egy közös képviselője lehet a Szenátusban. Az Integrált Egészségügyi Szakszervezet (IESZ) és a Magyar Orvosok Szakszervezete úgy döntött, hogy ezt a képviseletet majd ők fogják ellátni. Az újabb egyeztetés során Rektor Úr kompromisszumos javaslatot tett a rotációs képviseletről, amit az FDSZ elnöke kiegészített azzal a javaslattal, hogy az a két szervezet, amely időszakosan nem jut szavazati joghoz, mégis részt vehessen a Szenátusban tanácskozási joggal. Ezt az egyetem vezetése befogadta, később pedig az IESZ és a MOSZ is.

Az FDSZ 2021 november 9-i Bizalmi Testületi ülése egyhangúlag elfogadta a rotációs elvet. A második szavazás lényege az volt, melyik szervezet kezdje a rotációt és mennyi ideig töltse be a képviseletet. Az IESZ egyértelművé tette, hogy 2022 végéig ők akarják jelölni a „közös” szenátort. Az FDSZ Bizalmi testülete ezt azonban nem fogadta el és ugyancsak egyhangú szavazással ragaszkodik ahhoz, hogy ők küldhessenek képviselőt a Szenátusba az első ciklusban.

Az FDSZ indokai a következők: A következő év sorsdöntő lesz az egyetem munkavállalóinak életében. Véglegesíteni kell a Kollektív Szerződést, tisztázni kell a 15 százalékos béremelés bizonytalan körülményeit, részt kell venni a Teljesítmény Értékelési Rendszer kidolgozásában a karokon és intézményekben, majd az egyetem képzési rendszerének átvizsgálásában és átalakításában. Ehhez az FDSZ megfelelő – jogi, gazdasági, oktatási – szakembergárdával rendelkezik. (Ennek egyik bizonyítéka, hogy már nyár elejére kidolgoztunk egy komplex Kollektív Szerződést.)

Az FDSZ ennek megfelelően dr. Hausmann Pétert jelöli az első ciklus szenátorának.