Tisztelt Rektor úr! Tisztelt Kancellár úr!

Miközben folyik a Kollektív Szerződés (KSZ) módosításának tárgyalása a munkavállalókat képviselő reprezentatív szakszervezetek és a munkaadó között, Kancellár úr a munkavállalóknak írt leveléből tudjuk (2021. 11.02.), hogy a minimális alapbéreket meghatározó „új bértábla” kidolgozása folyamatban van, illetve egyes kari hírlevelek szerint egy vagy több teljesítmény értékelési rendszer (TÉR) is kidolgozás alatt áll, amihez esetleges mozgóbér társul a közeljövőben.

Ezekről a Munkáltató részéről nem értesültünk. A dolgozói érdekképviselet pedig nincs bevonva ezekbe a munkamenetekbe, miközben a jelenleg érvényben lévő Kollektív Szerződés szerint a Munkáltató és a PTE-n képviselettel rendelkező szakszervezetek együttműködését szabályozó 8.§ (4) bekezdése szerint: „Szerződő Felek vállalják, hogy folyamatosan tájékoztatják egymást azokról a tervezett intézkedésekről, amelyek a másik fél tevékenységét, a közalkalmazottak érdekeit érintik, illetve befolyásolják.”, illetve az Intézményi Érdekegyeztető Tanács létrehozására és működtetésére meghatározott rendelkezéseket megfelelően alkalmazzák (9§), illetve Munkáltató biztosítja „a szakszervezet illetékes tisztségviselőjének tagként, állandó vagy eseti meghívottként történő részvételét mindazon egyetemi testületek és bizottságok munkájában, ahol közalkalmazottak élet és munkakörülményeit érintő kérdések merülnek fel.” (10 § (1.c)

 

Amennyiben az új bértáblát nem a Kollektív Szerződés tárgyalás során gondolja a Munkáltató egyeztetni (lásd az általunk javasolt KSz módosítás mellékleteként szereplő bértáblát!), javasolnánk a reprezentatív szakszervezetek ezekbe a munkafolyamatokba történő bevonását, vagy az intézményi Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács létrehozását, amit az érvényben lévő Kollektív Szerződés szerint, amennyiben reprezentatív szakszervezet kezdeményezi, létrehozása és működtetése kötelező.

 

A jelenleg érvényben lévő Kollektív Szerződés, a Munkaadó változásával is egy évig érvényben marad, a módosítások még tárgyalás alatt állnak. Ezen érvelések mentén a jelenlegi eljárás nemcsak hitelteleníti a Kollektív Szerződés módosítására tett közös erőfeszítéseket, de vélhetően szabálytalan is.

 

Kérjük Rektor urat és Kancellár urat a vonatkozó szabályok betartására, valamint arra, hogy vonja be a reprezentatív szakszervezeteket a fent említett bértárgyalások, bértervek és teljesítmény rendszerek kiépítésének folyamatába!

 

 

Tisztelettel,

Horváth Csaba

PTE FDSZ elnök

 

 

Pécs, 2021. november 9.