A Szenátus 2021 december 16-i ülésének összefoglalója.

 

Főleg a nem oktatói (adminisztratív és egyéb) munkakörben dolgozók bérrendezésével kapcsolatos, elsősorban információhiányból táplálkozó bizonytalanságok miatt különösen fontos volt az idei év utolsó szenátusi ülésén a munkavállalói érdekképviseletek jelenléte és aktív részvétele.

Mivel ez a kérdéskör nem szerepelt a napirendi pontok között, az FDSZ szenátusi delegáltja napirend előtti felszólalásban kérte a Szenátust, hogy az ügy fontosságára való tekintettel rendkívüli napirendi pontként, vagy legalább az utolsó – egyebek – napirend új témaköreként vegye fel ezt a problémát a tárgyalandó feladatok közé. A Szenátus az utóbbi módon befogadta a kérést.

A munkavállalói érdekképviselet szempontjából az egyik legfontosabb napirendi pont az PTE új teljesítményértékelési rendszerének (TÉR) megvitatása volt. Mivel a második 15%-os bértömegemelés teljesítményelvű allokációja csak akkor valósulhat meg, miután a PTE-TÉR 1.0 verziója hatályba lép, ezért az FDSZ képviselője tájékoztatást kért az egyetem vezetésétől, valamint az előterjesztőtől abban a tekintetben, hogy mi lehet a legkorábbi időpont a bevezetésére. Valamint arra is kíváncsi volt, hogy az oktatókra és az adminisztratív - illetve egyéb - területeken dolgozók teljesítményértékelési rendszere egy időben kerül-e bevezetésre. A válaszok egyértelműsítették, hogy az oktatói TÉR- és egyúttal a bérfejlesztés második, teljesítményelvű lépése- március végére, a több nehézséget jelentő és ezáltal nagyobb kihívásokat támasztó nem oktatói TÉR nyár elejére léphet életbe.

Az egyebek napirendi pont központi témája az adminisztratív területeken dolgozók bérfejlesztése, végső soron a várt új bértábla kérdésköre volt. Az egyetemi vezetés arról informálta a jelenlévőket, hogy a klinikai adminisztrációban dolgozók kivételével kidolgozás alatt van, annak végén áll a bérreform, és egyben jelezte a szakszervezetek képviselői felé, hogy a következő héten sorra kerülő KSZ tárgyalás témája a bérkérdés lesz, ahol lehetőség nyílik a részletek megvitatására. Az FDSZ képviselője azonban már a szenátusi ülésen választ várt arra, hogy a beígért első és differenciálatlan 15%-os béremelés 2022 januárjától megvalósul-e. Az egyértelmű kérdésre egyértelmű igen válasz született. Az elkövetkező tárgyalások célja a beígért 2×15%-os béremelés mielőbbi megvalósításának, valamint az oktatói munkakörben dolgozók béremelésével arányos bérrendezés lehetőségeinek megvitatása a nem oktatói munkaterületeken dolgozók tekintetében.    

FDSZ vezetőség